Welkom op mijn website. De laatste tijd maak ik ‘automata’. Dat zijn dingen die bewegen als je aan een hendel draait. Een soort speelgoed, dus. Tenminste, zo worden ze tegenwoordig gezien. Ze bestaan al héél lang. De Japanse nachtegaal in het sprookje van Andersen (https://www.deleukstesprookjes.nl/de-chinese-nachtegaal/) is eigenlijk een automaton (dat is het enkelvoud van automata). De geschiedenis gaat veel verder terug. De Egyptenaren lieten al beelden van goden via slimme mechanieken bewegen. De negentiende eeuw was de gouden eeuw van de automata. Ze waren heel erg geliefd en er waren – met name in Parijs – een aantal grote werkplaatsen waar ze werden gemaakt.

Tegenwoordig zitten automata in de hoek van de kunstnijverheid. Ze worden in de kunstwereld niet serieus genomen alhoewel een aantal fantastische kunstenaars zich op automata hebben toegelegd. Een aantal daarvan vind je in de rubriek ‘Links‘.

Naast automata vind je hier ook wat plaatjes die ik heb gemaakt, meestal met een verhaaltje erbij. De plaatjes zijn gemaakt met acryl- of aquarelverf of met pen en potlood, soms met een combinatie van alles. Bij elk plaatje probeer wat technische details te geven. Wil je meer weten, mail me dan ( ), ik zal zo snel mogelijk antwoorden.