De geweldige creaties van Amedeo zijn te koop in zijn Etsy shop. Ze zijn door hem met de hand gemaakt in zijn kleine thuiswerkplaats en hij heeft meer dan 400 houten stukken gesneden. Hij besteedt veel zorg en tijd aan het uitsnijden van de details van elk figuur met alleen handgereedschap.

Door zijn werk creëert Capelli kleine en micro-automaten die eruit zien als kunstwerken. Hij maakt ze volledig met de hand door elk detail minutieus uit te snijden, vervolgens enkele kleine onderdelen te bewerken en alle onderdelen in elkaar te zetten om ze te laten bewegen.

Elke door Capelli geproduceerde automaat is uit hout gesneden en met de hand beschilderd met olieverf. Elke automaat is een kunstwerk, ontworpen vanuit zijn verbeelding, en bestaat in de wereld.

We praten bij met Amedeo, die de afgelopen jaren ingewikkelde houten automaten heeft gemaakt, om meer te weten te komen over zijn werk.
Amedeo Capelli is een 30-jarige Italiaan die in de noordelijke provincie Varese woont. Hij heeft altijd een grote passie gehad voor handmatig en artistiek werk, en hij kwam voor het eerst in aanraking met hout toen hij nog heel jong was.

Hij begon zijn bedrijf direct na de middelbare school en opende een bierwinkel waar hij ambachtelijke bieren verkocht. Hier werkte hij voor het eerst met hout.

Na verloop van tijd ontdekte hij dat hij meer gepassioneerd was door houtbewerking dan alleen het kopen en verkopen van bierflesjes. Dus na twee jaar besloot hij zich volledig aan het vakmanschap te wijden. Hij maakte van zijn winkel een werkplaats en kreeg meteen zijn eerste opdracht.

Zijn eerste jaar van vakmanschap leidde hem naar de wereld van kostuumontwerp, waar hij cosplay maakte vanuit de fantasie-popcultuur. Later begon hij meubels te maken: kleine voorwerpen zoals snijplanken of lijsten maar ook grote boekenkasten en tafels. Met een kleine werkplaats en hobbygereedschap zette hij alles in op originaliteit en op zijn kunststijl, maar hij kon niet concurreren met de best uitgeruste timmerlieden.

Na korte tijd probeerde hij automaten te produceren en maakte hij 4 testobjecten, maar geen van deze objecten gaf hem een goed gevoel. Het was bijna een jaar geleden dat hij besloot om te proberen een online winkel op Etsy te openen, waarbij hij de oude werken die hij had gemaakt als test verkocht (vier kleine automaten).

In korte tijd werden alle vier de automaten verkocht op Etsy en zelfs op Instagram. Ze waren erg geliefd bij mensen. Dus hij dacht dat dit de juiste weg was en verdeelde zijn dagen in twee delen: ’s ochtends produceerde hij automaten en zorgde hij voor sociale media; ’s Middags financierde hij deze activiteit door regelmatig timmerwerk te doen.

Uiteindelijk begon hij meer verplichtingen te hebben met het produceren van automaten dan met het produceren van meubels – dus koos hij ervoor om fulltime automaten te maken als zijn baan.
Zijn ontwerpen lijken misschien ingewikkeld, maar ze komen hem heel natuurlijk over: hij begint met het voorstellen van het onderwerp, dan denkt hij na over welke bewegingen het moet maken en ten slotte denkt hij na over het mechanisme.

Amadeo aan het werk zien is fascinerend. Hij maakt deze prachtige kunstwerken met zo’n passie en toewijding dat je niet anders kunt dan ontzag hebben voor zijn talent en vaardigheid.

Amadeo’s creaties variëren van dieren tot mensen tot religieuze figuren tot abstracte vormen. Zijn werk is zo ingewikkeld en gedetailleerd dat het moeilijk te geloven is dat hij het allemaal met de hand heeft gemaakt!

Capelli vindt inspiratie in de natuur en in zijn omgeving. Hij kijkt naar vogels die vliegen of insecten die lopen, en hij observeert hoe ze hun poten of vleugels bewegen. Hij kijkt ook graag naar mensen om zich heen; hij zegt: “Ik test graag nog complexere mechanismen gewoon voor de lol”.

Ondanks het feit dat mechanica een zeer precieze wetenschap is en geweldige berekeningen en projecten vereist, heeft Amedeo een heel andere benadering: “Ik ben erg rommelig”, zegt hij in een e-mail aan AwesomeByte, “en heb de neiging om geen projecten van het mechanisme te maken. slechts een paar schetsen, want hout is een onstabiel materiaal; het is zelden mogelijk om te raden hoe het zich zal gedragen, dus sla ik het ontwerpgedeelte over en ga direct aan de slag”

In zijn werken zoekt hij zowel eenvoud – met minimale mechanismen en eenvoudige representaties die het maximum kunnen uitdrukken met een uiterst eenvoudige beweging – als ingewikkeldheden – met objecten die verschillende concepten erin vermengen.

De automaten van Amedeo Capelli zijn een hit onder mensen, omdat ze uit massief hout zijn gesneden (helemaal geen plastic) en, nog beter, elk exemplaar is uniek. Het uiteindelijke ontwerp dat je op Instagram ziet, is als de vingerafdruk van de beeldhouwer: geen twee werken zijn hetzelfde.