Zalm op de barbecue, simpel maar lekker

Hallojan.nl - moot zalm
Moot zalm

Het kan eigenlijk niet misgaan, zalm op de barbecue. Beetje peper en zout, licht insmeren met olie en op een niet al te heet gedeelte van het rooster leggen. Na een paar minuutjes omkeren. Dat is eigenlijk het moeilijkste, want je moet ervoor zorgen dat de zalm niet uit elkaar valt. Let ook op dat hij niet te hard gaat, dan wordt hij droog en dat zou jammer zijn. Als je hem te ver laat garen zie je dat er wit ‘spul’ op komt. Dat moet je dus voorkomen.

Vaak lees je de tip om de zalm eerst in te pakken in aluminiumfolie. Dat is eigenlijk valsspelen. Je mist ook de typische barbecuesmaak en je kunt niet goed zien hoe de zalm gaart. Je zou de aluminiumfolie dan steeds moeten open maken om te zien hoe het ervoor staat. Ingewikkeld gedoe waarmee je de zalm ook gemakkelijk beschadigt.

Zalm wordt nog lekkerder met dille. Dat kun je er in de vorm van ‘dilletopjes’ er overheen te strooien, maar je kunt ook tamelijk gemakkelijk een dillesausje maken:

Maak visbouillon van een blokje, flinke scheut witte wijn erbij, sjalotjes en knoflook snipperen en erbij doen en dat allemaal samen aan de kook brengen en laten inkoken tot een niet al te dunne saus. Als je een heel gladde saus wilt, kun je de restanten van de sjalot en de knoflook erut zeven, maar je kunt ook de staafmixer er op zetten en alles pureren. Beetje room toevoegen om hem ‘rijker’ te maken, de room een paar minuten laten meekoken. Naar smaak zout, peper en paprikapoeder toevoegen en tenslotte de dille erbij. Je kunt de saus een paar dagen bewaren in de koelkast.


Het formaat van de illustratie is ongeveer 25 bij 35 centimeter. Ik heb het geschilderd op Saunders Waterfordpapier (356 g/m2)met  aquarelverf (Cotman en Winsor&Newton). de hoogste lichten waren afgedekt met maskeervloeistof (Winsor&Newton)

Wil je het origineel? Mail me dan even: jan(apestaartje)hallojan.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.