In de wolken

Wolkenlucht met papieren vliegtuigje
In de wolken

Toen ik voor het eerst een wolkenlucht probeerde te schilderen in aquarel werd dat een drama. Alles zag er veel te modderig uit. Ik werkte naar een foto van een zware wolkenlucht boven een Hollands landschap. De horizon was heel erg laag, dus zag je heel veel lucht en maar een klein beetje ‘grond’. Dat maakte het ook wel heel erg moeilijk, realiseerde ik me – te laat.

Tegenwoordig gebruik ik vaak een wolkenlucht als achtergrond bij tekeningen. Daar maak ik me wat gemakkelijk vanaf. Eerst schilder ik de hele lucht blauw (nat-in-nat) en haal dan met keukenpapier de verf weg op de plekken waar wolken moeten komen. Met sterk ‘vlekkende’ kleuren (bijvoorbeeld Pruisisch blauw) gaat dat niet zo heel erg goed, de ondergrond komt niet wit genoeg tevoorschijn. Met ultramarijn en indigo gaat dat veel beter. Als de ondergrond erg nat is, vloeit de verf terug naar de plekken waar je het met keukenpapier hebt weggehaald, dus je moet het steeds bijwerken tot de blauwe verf redelijk droog is.

Een wolkenlucht is natuurlijk niet egaal wit. In de witte wolken schilder ik daarom donkere partijen. Elke kleur is dan eigenlijk goed. Grijzig (sepia + ultramarijn), paars (alizarine crimson + indigo), zelfs geel (cadmium yellow + gebrande omber) kan.

Om eens te kijken hoe het er uit ziet heb ik hier en daar de wolken een contour met oostindische inkt gegeven. Word wat zwaar, zie ik nu. (Ik heb dit plaatje heel slordig gemaakt. soms is het lekker om wat aan te klooien.)

Het formaat is ongeveer 15 bij 15 centimeter. Ik heb het met Oostindische inkt getekend met een kroontjespen op Fabriano papier (Aquarello Grana Fine 300 g/m2) en daarna ingekleurd met aquarelverf (Cotman en Windsor&Newton). Ik tekende het met het papier nog op het blok, dus niet opgespannen, daarom bolderde het een beetje. Dat vond ik toch niet mooi, daarom heb ik het aan de achterkant natgemaakt met een klein waterverstuivertje en toen opnieuw opgespannen. Werkt boven verwachting goed!

Wil je het origineel? Mail me dan even: jan(apestaartje)hallojan.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.