Puttertje (aquarel)

Puttertje - aquarel op papier
Puttertje – aquarel op papier

Pas de laatste twee jaar kijk ik intensief naar vogels. ‘Vroeger’ (her)kende ik er ook maar een paar: mussen, koolmeesjes, eenden, zwanen, eksters, dan hield het wel een beetje op. We hebben heel lang parkieten gehad, maar dat waren meer knuffelbeesten dan échte vogels. Ik kende wat schilderijen waar vogels op staan, bijvoorbeeld de heel decoratieve papegaaien bij Walasse Ting, de ‘Bedreigde Zwaan‘ van Jan Asselijn in het Rijks en ‘Het puttertje‘ van Carel Fabritius in het Mauritshuis. Hoog tijd om er zelf eens een aquarel van te maken.

Dat puttertje kom ik regelmatig tegen in mijn favoriete vogel-kijk-stek, de Lepelaarsplassen in Almere. Het ligt aan de tijd van het jaar, maar soms zie je hele zwermen in de wilgen (die zo’n beetje 80% van de bomen in Flevoland uitmaken). Het Puttertje ken je natuurlijk ook van het boek van Donna Tartt. Als echte Tartt is het een wijdlopig verhaal dat heel knap het midden weet te vinden tussen geloofwaardig en óngeloofwaardig. Lekker dik ook, prima voor op vakantie. Weetje: het Puttertje heet in het engels Goldfinch, wat letterlijk terugvertaald ‘Goudvink’ zou zijn. Maar… dat is weer een heel andere vogel (die gelukkig ook in de Lepelaarsplassen voorkomt, maar minder dan het Puttertje).

Een heel leuk boek waar een heleboel Nederlandse vogels staan beschreven is, is Onze vogels in huis en tuin van John Gerrard Keulemans. Het is al behoorlijk oud, maar het geeft heel veel informatie die ook nu nog, 150 jaar na verschijning (het werd uitgegeven in 1869), prima klopt. Daarin lees je bijvoorbeeld ook dat deze vogel officieel helemaal geen ‘Puttertje’ heet, maar ‘Distelvink’. Maar dat is natuurlijk een heel saaie naam.

Technische informatie

Het formaat van de illustratie is ongeveer 25 bij 35 centimeter. Ik heb hem geschilderd op 300 grams Fabriano Aquarello Studio papier met aquarelverf van Cotman en Winsor&Newton.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.