Olifantje – jeugdsentiment in aardewerk

Olifant - aquarel op papier.
Olifant – aquarel op papier.

 

De zomer van 1970 was De Meest Fantastische Zomer Van Het Hippie Tijdperk. Eind juni waren we drie dagen in de wolken op het Popfestival in Kralingen (een kleine greep: Jefferson Airplane, Santana, Canned Heat, The Byrds, Dr. John the Night Tripper, Country Joe and the Fish, TRex, Al Stewart, Supersister, CCC Inc., Mungo Jerry, Fairport Convention, Soft Machine, Pink Floyd, Oscar Benton Blues Band, Focus, Ekseption…, nooit meer zo’n programma gezien!) daarna met z’n allen naar Amsterdam om op de Dam te slapen.

Het was de eerste keer dat ik langer dan een dag in Amsterdam was. Vanuit Nijmegen liftten we er regelmatig naar toe om naar Paradiso of Fantasia te gaan. Als we mazzel hadden met het liften en we vroeg op de dag in Amsterdam aankwamen, konden we nog net een uurtje naar het Stedelijk. Dat was verreweg het spannendste museum van Nederland. In 1970 draaide er bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Konkrete Poezie’ waar je zag dat beeldende kunst en poëzie hand-in-hand kunnen gaan.

Amsterdam was ook vol exotische winkeltjes. Eén van de mooiste was vlak bij de Dam: Eberhardt in de Damstraat. Vier etages vol spullen uit exotische oorden als China, Afghanistan en India. Je keek je ogen uit, zou de hele tent willen leegkopen. De collectie paste natuurlijk ook naadloos in het hippietijdperk. Als provinciaal shopte je in een middagje een authentieke drop-out outfit bij elkaar waarmee je naadloos kon opgaan in de bevolking van de Dam.

Op de Dam wordt niet meer geslapen. De hippies kregen goede banen en als ze al in Amsterdam willen overnachten boeken ze via AirBNB. Er is ook goed de klad gekomen in de handel in oosterse spullen. Eberhardt heeft grote uitverkoop gehouden en is met de tijdgeest meegegaan, ze verkopen nu fantasy-spullen. Schijnt meer omzet in te halen. De winkel barst van de toeristen – maar dat past dan wel weer in het tijdsbeeld van de jaren 10.

In de uitverkoop van Eberhardt tikte ik deze mooie olifant op de kop. Hij is een centimeter of 35 hoog. Hij staat tegenwoordig buiten waar we hem als bijzettafeltje gebruiken. In het najaar gaat hij op zolder in winterslaap want we weten niet of hij tegen vorst kan (vast wel, hij ziet er zo stoer uit!). Toen ik hem kocht, leek het me een prima verjaardagscadeau voor José, maar zoals altijd realiseerde ik me pas na een paar jaar dat hij eigenlijk voor mezelf was.

Op mijn verjaardag kreeg ik van Bart een bloc aquarelpapier cadeau (Terschelling Glad van Schut) dat veel gladder is dan ik gewend ben. Daarom wilde ik er iets op maken met priegelige details. Penseeltje 1 en sommige dingen zelfs met een tekenpen.

Technische informatie

Het formaat van de illustratie is ongeveer 17 bij 29 centimeter. Ik heb hem geschilderd op 300 grams papier van Schut (Terschelling Glad) met aquarelverf van Winsor&Newton.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.