Nestkastjes en zo tegen de schuur

Nestkastjes op de schuur - aquarel en pen op papier
Nestkastjes op de schuur – aquarel en pen op papier.

In de loop van de tijd hebben we heel wat nestkastjes, voedertafels, insectenhotels en lieveheersbeestjes-overwinterkastjes gehad. Na het kappen van de beuk die achter in de tuin stond, hebben we wat kastjes bij elkaar gehangen. Eens kijken of de vogels dat kunnen waarderen. Hun eten komt ze nu bijna rechtstreeks de snavel in gevlogen!

Koolmezen blijven hun nestkastjes trouw

In de collectie die je hierboven ziet, ontbreekt de meest productieve kast. Al jaren broeden er koolmezen in een kastje dat ik – misschien wel 15 jaar geleden – als kerstcadeautje kreeg als verpakking voor een fles wijn die we ook al misschien wel 15 jaar vergeten zijn. Het kastje was direct een succes. Vrijwel elk jaar hebben we één of twee legsels. De jongen die eruit komen hebben we maar zelden gezien. We hebben de indruk dat ze ’s morgens héél vroeg uitvliegen en rechtstreeks naar het Polderpark – aan de overkant van de straat – vliegen. Af en toe (en dan heb ik het over misschien drie keer de afgelopen 15 jaar) zie je aandoenlijke bolletjes dons in de struiken zitten. Heel zielig piepend proberen hun ouders te vermurwen ze nog te voeren. Linke strategie, want er liggen permanent katten en eksters op de loer.

Deze nestkastjes hebben we geen van alle zelf gekocht, alhoewel: toch één: het roodborstjeskastje. Al jaren hebben we veel plezier van de nestkastjes voor de mezen, daarom dachten we dat we een heel vogelvriendelijke tuin hebben. Er lopen ’s winters ook regelmatig roodborstjes in de tuin, daarom wilden we eens kijken of we nog méér service konden bieden door ze een design-nestkast te verschaffen. Dat heeft tot nu toe geen succes gehad. Hij is nog zo goed als nieuw.

Over het plaatje

Het formaat: het is ongeveer 15 bij 20 centimeter. Ik heb het met Oostindische inkt getekend met een kroontjespen op Fabriano papier (Aquarello Grana Fine 300 g/m2) en daarna ingekleurd met aquarelverf (Cotman en Windsor&Newton). Ik tekende het met het papier nog op het blok, dus niet opgespannen, daarom boldert het een beetje. Wil je het origeneel? Mail me dan even: jan(apestaartje)hallojan.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.