Koolrabi en andere groente in de keuken van Aap

Koolrabi, een 'hard vegetable' in de recepten van Stiching Aap
Koolrabi, aquarel op papier

Groente ken ik eigenlijk alleen maar bereid-en-wel op mijn bord. Bij de Appie staan op de groenteafdeling keurig bordjes bij alles wat er ligt uitgestald. Nu ik bij Stichting Aap aan de slag ben in de keuken is het wel even wennen. We hebben daar een gigantische koelcel vol kratten, hm… groente.

De groenten die we verwerken worden onderverdeeld in ‘hard vegetables’ en ‘leafy vegetables’ (de voertaal bij Aap is Engels, een beetje vreemd bij een club die genoemd is naar het eerste woord op het leesplankje). Die verdeling is op zich al dubieus, omdat wat voor het ene beest leafy is, is hard voor een ander.

Nu zou je denken dat groente met bladeren eraan leafy is, maar dat zou te gemakkelijk zijn. Hierboven zie je een plaatje van koolrabi. Zo op het eerste gezicht zie je een heleboel bladeren. Leafy dus? Nee, koolrabi is hard. De bladeren gooien we weg. Jammer, maar niemand schijnt ze te lusten.

Los van het verschil tussen hard en leafy is het ook van belang dat je elke soort groente kunt herkennen. Sommige dieren zijn gevoelig voor bepaalde groentesoorten. Maagkrampjes, diarree, het zijn soms net mensen. Voor hen mogen we maar een beperkt aantal gebruiken. Maar, nu komt de aap* uit de mouw: ik herken al die soorten niet of alleen met de grootste moeite. Om mezelf te helpen bij het herkennen van de verschillende soorten heb ik het plan opgevat ze te schilderen. Dan ben je heel intensief met het uiterlijk van zo’n ding bezig en blijft het misschien wat beter hangen. Hierbij dus de eerste, de koolrabi. Daarvan gebruiken we alleen de knol. Ik heb hem eens geproefd, hij smaakt fris met een beetje zoet en in de verte iets nootachtigs.

*aap, inderdaad een beetje flauw, maar te voor de hand liggend om niet te gebruiken


Het formaat van de illustraties is ongeveer 15 bij 25 centimeter. Ik heb hem geschilderd op 300 grams Fabriano Aquarello Studio papier met  aquarelverf van Cotman en Winsor&Newton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.