Er gaat meer goed dan fout

Hans Rosling, de bedenker van Gapminder.

Laatst stond er een intrigerend artikel in De Volkskrant als introductie van het boek Feitenkennis – 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt.

De schrijvers, Hans Rosling (die staat op het plaatje), Ola Rosling en Anna Rosling Rönnlund, laten zien dat het – alhoewel je geneigd bent het tegendeel te geloven – dat het heel goed gaat met de wereld. Op bijna elk terrein dat je kunt bedenken gaan de ontwikkelingen de goede kant op. Welvaart, democratie, gezondheidszorg, levensduur, vrede (in de betekenis van afwezigheid van georganiseerd wapengeweld), het gaat echt allemaal de goede kant op.

Op de website http://gapminder.org kun je een test doen om te zien of je beeld van de wereld klopt. Bijna niemand zal die test direct goed doen, je durft niet de meest optimistische keuze te maken, want die lijkt vaak te mooi om waar te zijn.

Op die site kun je ook heel mooie grafieken samenstellen over de ontwikkelingen in de wereld vanaf de 19e eeuw. Een prima tegengif voor alle negatieve nieuws dat je soms overspoelt

Technische informatie

Het formaat van de illustratie is ongeveer 17 bij 25 centimeter. Ik heb hem geschilderd op 300 grams papier van Fabriano (Watercolor Studio) met Oostindische inkt en aquarelverf van Winsor&Newton. De achtergrond is een screenprint van de site www.gapminder.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.