Beschuit met muisjes voor een lammetje

Beschuit met muisjes, aquarel op papier
Beschuit met muisjes, aquarel op papier

Collega’s L. en S. kregen een zoontje, Fedde Arnoud. Fantastisch! Ik wens hem, zijn ouders, broertje en zusje alle geluk, gezondheid en gezelligheid die denkbaar zijn! Daar hoort natuurlijk beschuit met muisjes bij!

Ik had er geen flauw idee van of beschuit met muisjes ook buiten Nederland tot de geboortefolklore hoort. Ook hier biedt Wikipedia uitkomst: ‘In andere landen is dit gebruik volkomen onbekend‘. Wikipedia wist zelfs de oorsprong van het gebruik. ‘De naam muisjes vindt zijn oorsprong in de vorm van het anijszaadje dat met zijn ovaalvormig lichaam en het lange staartje veel lijkt op een muis en de muis vroeger als het symbool van de vruchtbaarheid werd beschouwd.’

(Fedde Arnoud heet voluit Fedde Arnoud Schaap, vandaar dat ‘lammetje’ in de titel boven dit plaatje. Beetje flauw, inderdaad…)


Het formaat van het plaatje is ongeveer 15 bij 15 centimeter. Ik heb het met Oostindische inkt getekend met een kroontjespen op Fabriano papier (Aquarello Grana Fine 300 g/m2) en daarna ingekleurd met aquarelverf (Cotman en Windsor&Newton).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.