Allemansvriend: de pastinaak

Pastinaak, aquarel op papier
Pastinaak, aquarel op papier

Prachtige naam, ‘Pastinaak’. Nog mooier is een andere naam die Wikipedia geeft: ‘Pinksternakel’. Ik kende de pastinaak niet tot ik ‘m bij Stichting Aap  in de keuken tegenkwam. Daar gebruiken we hem pas sinds kort. Bij het klaarmaken van het voedsel voor de dieren loop je er soms tegenaan dat sommige dieren niet alle groenten mogen (of lusten, het zijn net mensen). Van pastinaak is dat nog niet bekend, daarom kun je het voor alle dieren en groepen gebruiken.

Dat is heel erg handig, want soms is het een hele uitzoekerij om groenten te vinden die bij een bepaald dier mogen worden gebruikt. Als de voorraad groenten niet al te gevarieerd is en je hebt twee verschillende soorten groente nodig die op de lijst met toegestane soorten voor een bepaald dier staat, moet je in alle hoeken eg gaten zoeken om iets bruikbaars te vinden. De voorraad in de koelcel is namelijk iedere dag anders. Hij is afhankelijk van het aanbod dat toevallig die week is binnengekomen. Soms puil je uit van de pompoenen, en is er geen meiknol te vinden; soms barst je van de andijvie en zijn de bananen zó ver heen dat je ze niet meer met goed fatsoen kunt gebruiken.

Maar goed, de pastinaak. Handig, want iedereen mag ‘m, bovendien is hij niet te groot, zodat je ‘m gemakkelijk in handzame brokken kunt snijden. Ik heb hem eens geproefd en dat valt niet tegen. Een beetje een zacht-pittige smaak. Rauw is-ie lekkerder dan gekookt, maar dat komt misschien omdat we de groenten wel héél erg gaar koken.

De Bommel-liefhebber kent natuurlijk Pee Pastinakel . Pee hoort bij het Kleine Volkje, net als Kweetal. Hij komt onder andere voor in de verhalen De Toornviolen en Het Donkere Bomen Bos. Het is een beetje een naief type met een onbegrensd vertrouwen in het Denkraam van OBB.


Het formaat van de illustratie is ongeveer 15 bij 25 centimeter. Ik heb hem geschilderd op 300 grams Fabriano Aquarello Studio papier met  aquarelverf van Cotman en Winsor&Newton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.