In de loop van 2014 kwam ik ergens – ik weet echt niet meer precies waar – ‘Sketchnoting’ tegen. Met sketchnoting maak je aanteken(!)ingen van gesprekken, vergaderingen of bijeenkomsten door de belangrijkste punten te vangen in plaatjes in plaats van in woorden (voor meer informatie over sketchnoting zie https://en.wikipedia.org/wiki/Sketchnoting). Dat sprak me meteen heel erg aan.

De techniek gebruikte ik op mijn werk om verslagen van besprekingen en gesprekken te maken. Daar was ik best fanatiek in. Om de blijde boodschap te verspreiden gebruikte ik sketchnoting af en toe om de ‘notulen’ van de MT-vergaderingen van de organisatie waar ik werkte te mailen aan alle medewerkers. Daar kreeg ik nooit een reactie op van ‘ik snap er helemaal niks van’, daarentegen kreeg ik er ook nooit complimenten over, tot mijn teleurstelling.

Sketchnoting is bedacht door een Amerikaanse designer Mike Rohde (zie https://rohdesign.com). Mike is (onder veel meer) een hele goede illustrator. Toch is het bij sketchnoting niet de bedoeling om mooie plaatjes te maken. Daar wrong bij mij de schoen. De sketchnotes die ik maakte waren misschien wel duidelijk volgens de officiele richtlijnen, maar ik bleek toch het maken van leuke/mooie plaatjes – voor zover ik dat zou kunnen. Daarom ben ik na een tijdje wat afgedwaald van het ware sketchnoten en ben ik weer gaan tekenen en schilderen. Met pen, potlood, aquarel en – sinds kort – acryl.

Wil je meer weten van sketchnoting, kijk dan eens op de site van Mike of op de site Sketchnote Army.