Shii­ta­ke met gem­ber

Ingrediënten
300 g basmatirijst
300 g shiitakes
2 el maizena
4 cm verse gember
2 tenen knoflook
3 salade-uitjes
3 el arachideolie
1 el donkere basterdsuiker
1 el sesamolie
50 ml sojasaus
75 ml water

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukken van 3 cm. Doe in een kom, spoel af met koud stromend water en giet af. Meng de maizena erdoor en laat staan tot gebruik. Schil en rasp de gember en snijd de knoflook fijn. Snijd de salade-ui in flinterdunne schuine reepjes.

Verhit ⅔ van de arachideolie in een wok en roerbak de paddenstoelen op hoog vuur in 6-7 min. rondom goudbruin en een beetje krokant. Neem de paddenstoelen uit de pan en draai het vuur tot middelhoog. Voeg de rest van de arachideolie toe en roerbak de gember en knoflook 1 min. Voeg de basterdsuiker toe en schep om totdat de suiker karamelliseert.

Voeg de sesamolie, sojasaus en het water toe en kook de saus op hoog vuur in tot hij wat dikker wordt. Roer regelmatig. Voeg de paddenstoelen toe en schep om, zodat de saus aan de paddenstoelen blijft plakken.

Verdeel de rijst over diepe borden, verdeel de paddenstoelen erover en bestrooi met de salade-ui. Serveer direct.